Tuesday, November 2, 2010

Kehidupan Selepas Mati

Assalamualaikum..

Alhamdulillah InFUD 2 dah pun selesai dengan jayanya. Tahniah kepada pengarah InFUD, Sdr Harith Hasyimi serta ajk pelaksana InFUD. Walau bagaimanapun kehadiran pelajar UTP pada kali ini tidak memberangsangkan(maksudnya jangkaan saya ramai yg akan dtg meleset sama sekali)berbanding dgn InFUD yang pertama. Pada kiraan saya dlm tambah tolak 1000 orang je yang datang.(seyes saya kira ni..tp randomly la..huhu). Maksudny separuh berbanding thn lepas. Takpe2..bagi saya ini bukan la kayu ukur kejayaan InFUD pd kali ini tpi kefahaman mengenai agama lain tujuan utama InFUD ni diadakan di samping mewujudkan suasana harmoni dalam kalangan pelajar UTP yang berbilang agama dan bangsa.

Jadi di sini, suka untuk saya kongsikan sedikit sebanyak apa yang saya dapat drp InFUD kali ni. Rasa mcm tak bnyk je saya faham. Ye la bukan senang kot nk faham dalam hanya masa lbh kurang 2 jam.

Sudut Pandangan Kristian

Apa yg saya faham daripada penyampaian Dr. William, lepas mati, ada tiga tempat dorang akan pergi. Samada neraka, syurga atau purgatory.Purgatory ni terletak kat tengah2 antara neraka dan syurga. Orang tu dia tak layak ke neraka dan tak layak gak ke syurga(huh mcm mane tu?seimbang kot amalan baik ngn jahat dia.)Jadi kat sini berlaku lah proses penyucian atau purification sebelum dorang betul2 boleh masuk syurga. Jadi tu secara kesuluruhan yang saya faham tentang kehidupan selepas mati dari sudut pandangan Kristian.

Sudut Pandangan Buddha

Pernah tak tgk citer cina lama2. Cam citer Chinese Ghost Story ke.Kalo tak silap dlm cerita tu, ada sorang hantu perempuan yg jelita ni, yg abu mayat dia tertanam kat tempat hantu jahat(ntah tak tau nk ckp cane).Lepas tu, ada sorang laki muda ni masuk kat hutan ni, kat kwsan hantu2 ni la. Hantu pmpuan ni pun minta tolong laki tu pindahkn abu mayat dia..kalau tak nnt dia tak kan dilahirkan semula. Ada gak kadang2 tu kalau tgk cerita cina, dorang ckp semoga kita akan bertemu dalam kehidupan yang akan dtg. Maksudnya kat sini Buddhist percaya bahawa lepas mati dorang akan dilahirkan semula di kehidupan lain. Ada 4 cara kelahiran semula Buddha. Pertama,sebagai egg(cth lahir sbg ayam ke..itik ke..), kedua,sebagai womb(lahir semula sbg manusia), ketiga sebagai moisture(cth:lahir semula jadi katak) dan akhir sekali spontaneous(mksdnya lahir into devas world-world of divine/god). Kelahiran semula sebagai apa, bergantung kepada amalan2 seseorang sekarang. Sbgai contoh, kalau nk dilahirkan sebagai seorang yg cantik, dalam kehidupan sekrang ni dia kena la selalu pergi temple,beribadat ke or do any beautiful things. Atau dalam BI nya, konsep kepercayaan Buddha ni dipanggil Rebecoming seperti yg diberitahu Dr.Vijaya.

Sudut Pandangan Hindu

Secara jujurnya, antara 3 agama(Kristian, Buddha, Hindu), saya paling tak faham kefahaman agama Hindu. Masa InFUD 1 dulu pun cam tu gak. Mungkin cara penyampaian speaker yg tak efektif, sekadar baca dari slide dan ckp laju sgt. Tapi apa yang saya faham kepercayaan Hindu lebih kurang mcm kepercayaan Buddha.Ia dipanggil Rebirth or Reincarnation. Walaupun nmpk mcm sama tapi ada byk perbezaan dr segi cara kelahiran semula yang mana saya pun tak tau. Jadi tak blh nk ckp banyak2. Nanti salah pulak.

Sudut Pandangan Islam


Dan speaker terakhir pada malam itu ialah Hj Nicholas Sylvester. Beliau menggunakan logik akal. Kehidupan ini ada sebabnya. And there must be evaluation of the purpose of life. Bayangkan kalau kehidupan ni takde tujuan dan penilaian. Sudah tentu tiada perbezaan antara yg jahat dan yang baik. Bunuh diri dan membunuh akan jadi neutral and morality become useless.Right?Dan syurga atau neraka adalah kesudahan kita. If we past the test, we get heaven dan sbaliknya.Because life in earth is only a test.

'Dan Dialah yang menciptakan langit dan bumi dalam enam masa, dan Arsy-Nya di atas air, agar Dia menguji siapakah di antara kamu yang lebih baik amalnya. Jika engkau berkata, "Sesungguhnya kamu akan dibangkitkan setelah kamu mati" nescaya orang-orang yang kafir itu akan berkata, "Ini hanyalah sihir yang nyata."'

(Surah Hud, Ayat 7)


Jadi, ini lah sedikit sebanyak perkongsian yang tak seberapa yang dapat saya kongsikan. Sesi soalan dibuka agak lama dan berbaris panjang orang nk tny.Tapi sebab masa tak cukup, tak semua berpeluang utk bertanya.Walau bagaimanapun, salah sorang speaker bgtau, dalam banyak2 universiti dia pergi, soalan drp UTP yang paling mencabar dan intelektual. Soalan2 yang ditanya juga lebih bersifat ingin tahu dan jujur serta bukan bertujuan untuk mencabar speaker berkenaan.

Akhir kata, semoga InFUD dapat diteruskan pada sem akan datang dan menjadi event 'wajib' di UTP.Wallahualam.


KENALI SPEAKERS InFUD



Muslim speaker:Hj.Nicholas Sylvester@Muhammad Abdullah.Saya masih ingat lagi, masa di UIA dulu beliau pernah dijemput sebagai speaker untuk forum Religious Tolerence yang dianjurkan oleh PERKIM.



Christian speaker:Dr. Wlliam Lau. Beliau juga merupakan speaker untuk InFUD yang lepas.



Buddhist speaker:Mr. Vijaya Samarawickrama. Penyampaian beliau memang bersahaja dan banyak berseloroh.



Hindu speaker:Dr.M.Bala Tharmalingam.No Komen.huhu

6 comments:

Iman said...

Assalamu'alaikum,

Terima kash atas perkongsian. sy grduan UIA yb garu shj convo thn ni. Sy jga antara proponent IFD di UIA swktu sy msh lg student dulu.Bila dingtkan balik, mmg sy betul2 rindu nk anjurkan program IFD ni lg.
Alhamdulliah, srnk dpt tahu ada dikalangn student UTP yg aktif dlm penganjuran IFD ni(wlauapun di UTP lbh dikenali sbg INFUD)=)

1st skali, sy nk ucapkn tahniah diatas penganjuran INFUD kali yg kedua.mmg kita perlukan org mcm saudari untk mnggerakan INFUD ni. Berkenaan dgn jmlah pertcipant tu, sy rasa itu pn dh dikira bagus sgt. For me, as long as the audiences coming from various religious backgrounds, it is good enough. Its about quality, not quantity my dear =)

Sy betul2 mtk maaf, ada di antara point2 saudari yg sy x berapa nk setuju dlm post saudari..Maafkan sy kalau sy silap, niat sy ikhlas nk bagi pndgn..
Esp on 'reincarnation'. Utk pengtahuan saudari, reincarnation in Buddhism and Hinduism is totally different. People tend to take the literal meaning, but they are not. Yg tu, sy pn x blh nk tulis pnjg2 kt sini, sauadari kna buat research ok =)

Sy hrp saudari teruskn usaha dlm pngnjuran event ni. Cuma satu pesan saya, sy betul2 hrp2 the organizer truly understand the real objective of why you are organizing the event. Even b4 the program itself, try to do some research on the topic . At least you would know how different religions look at any particular issue . Sometimes we don't realize it but we often be judgmental with other(including me of course).

Saudari,Its totally not about condemning others or even insulting them, Rather it is all about trying to understand others and look at each other as human being. I really hope you remember that. Allahu A'lam

NURILHAM said...

Wsalam,
Owh nice to know some one from IIUM..saya sempat setakat CFSIIUM je.tp still proud to be part of IIUM.adik2 n kakak saya skang masih belajar di IIUM Kuantan,Gombak n PJ.

Terima kasih untuk komen yg sngt membina.Saya bukan ajk penggerak utk InFUD ni tp org bese2 yg pg InFUD :)

Pasal tak setuju dgn point saya tu, mmg takde masalah, saya berlapang dada utk sebarang teguran. Saya mmg agak keliru pasal reincarnation tu sbb cara speaker present tu mengelirukn saya.huhu.

Yup betul..I truly understand,tujuan InFUD ni bukan untuk condemn other religion but to understand each other.That's why the name is Interfaith Understanding Dialogue.

Terima kasih sekali lagi atas komen yg bagus!

ps:selamat menempuh alam baru selepas grad!moga tsabat dlm perjuangan Islam walau di mana sekalipun anda berada.wallahu'alam

Iman said...

Oh. I thought u are 1 of the committee members =) so sorry, got it wrong.

Swktu sy masih student dulu, sy berpeluang organze 2 IFD. mmg seronok.. alhamdulillah. Byk benda sy belajar. IN fact, i've improved my communication skills esp when it comes to speaking with ppl from other faiths. Ingat masa mula2 dulu, sy siap terbagi salam and dok ckp insyaAllah2 masa ckp dgn non muslim.Byk kali plak tu. klkar jgak bila difikirkan smula.^_^ Anyway, thanks for this posting. Thank u also for ur dua'. Life after grdauation is reaaalllllllyyyyyyyy hard =P

All the best for ur study ya uhkt !!

p/s: who knows, if my juniors in UIA want to organize IFD after this, I might need ur opinion =)

Iman said...

btw, Uncle Vijaya is really friendly isn't it =)
I've talked to him a couple of times

NURILHAM said...

I didn't talk to U.Vijaya la plak..so personally I dont know how he really is.But from what I see, maybe thru out the IFD, he is..friendly..

Well as for me,i've never discuss religious matter with ppl from other faith, thru internet yes..but face to face..still dont have the confident.Hope one day I will..

if ur junior wanna organize IFD later, maybe he can discuss further with our ex-PMs of InFUD..that is way better i think..huhu..just let me know if u want their contact numbers..

caliph said...

Iman, tak salah ckp InsyaAllah dengan org bukan Islam, sgt digalakkan:)