Monday, August 15, 2011

Ramadhan Yang Terakhir

sila baca tajuk entri dalam bentuk ayat soal (Ramadhan Yang Terakhir?)



Alhamdulillah, sedar atau tidak kita telah sampai kepada separuh Ramadhan. Terasa cepat masa berlalu. Sempatkah kita untuk sampai ke penghujung Ramadhan dan bertemu pula dengan Ramadhan yang seterusnya? Bagaimana pula dengan amal ibadat kita? Adakah masih di taraf yang sama atau semakin bertambah? Mungkin boleh muhasabah balik diri kita(terutamanya saya). Semoga kita semua ikhlas dalam beribadah semata-mata kerana Allah dan bukannya kerana Ramadhan itu sendiri. Walaupun Ramadhan akan berlalu tetapi kita akan terus istiqamah dalam amal ibadat kita.


Iftar di Masjid


Hampir keseluruhan Ramadhan kali ni, saya berada di kampus. Walaupun rindu nak berpuasa bersama keluarga tercinta, tapi apakan daya banyak perkara menghalang. Alhamdulillah mak dan abah memahami. Tak sabar menunggu hari utk pulang ke rumah dan berpuasa bersama keluarga walaupun hanya 2-3 hari je.


Selalu gak muka yang sama yang ada kat masjid tiap kali iftar.Saya ler tuh.Dapat makan free..huhu. Apa2 pun bukan kerana free tapi kerana kemeriahan berbuka puasa ramai2 dan makan pun dalam dulang. Bila makan dalam dulang ni kita akan belajar untuk bertolak ansur dan melebihkan sahabat. Nampak je makanan kat tempat sahabat dah abis, kita tolak lagi makanan kat tempat dia(padahal dah kenyang sebenarnya). Bila makan ramai2 ni tak de lah terasa kenyang sangat. Jadi takda lah rasa malas nak solat. Lagipun iftar di masjid boleh terus solat bersama2 jemaah. Suasana ni pasti akan dirindui sebab masa Ramadhan je yang dapat lihat masjid penuh dengan jemaah dan lepas habis solat masing2 mengaji dan ada gak yang bertadarus.



Sabda Rasulullah Saw:"Setiap amal yang dilakukan oleh anak Adam adalah untuknya dan satu kebaikan dibalas sepuluh kali lipatnya bahkan sampai tujuh kali ratus lipat. Allah swt berfirman, "Kecuali puasa, itu untukKu dan Aku yang langsung membalasnya. Ia telah meninggalkan syahwat dan makan minumnya keranaKu." Orang yang berpuasa mendapat dua kesenangan, iaitu kesenangan ketika berbuka puasa dan kesenangan ketika berjumpa dengan Tuhannya. Sungguh, bau mulut orang berpuasa lebih harum dari aroma kasturi.
(Sahih Bukhari dan Muslim)


Akhir kalam, masih tak terlambat untuk saya ucapkan selamat berpesta ibadah dan bertemasya pahala di bulan Ramadhan!

Sunday, July 17, 2011

Aktiviti2 Menarik di UTP! Ibu2 bapak2 anak2 dijemput datang~~

Assalamualaikum wbt


Susunan program mengikut tarikh


FORUM BAITUL MUSLIM




TAHSIN TILAWAH AL-QURAN





KONSERT KEMBARA SUFI IX




sahabat2 yang nak hadir boleh bagi tau saya ea.untuk sebarang persoalan
boleh tanya saya terus atau melalui contact person yang terdapat di poster...


~~Wallahualam~~


Monday, May 2, 2011

Kasih Ibu Membawa Ke Syurga,Kasih Ayah Sepanjang Masa

Assalamualaikum wbt..


Alhamdulillah, rasa rindu terubat bila mak dan abah datang melawat di UTP…


“Mak, Nur tak balik cuti sem seminggu ni..”


“Kenapa?”


“Nur jadi fasi MAS(Minggu Aluan Siswa)…”


“Xpelah, nanti mak datang hari Ahad ni…”


Allah je yang tahu betapa gembira+terharu dan pelbagai perasaan saya bila mak cakap mcm tu(sbnrnya kami ber’gtalk’...huhu).


Macam2 mak bawa…rendang…nasi himpit..tart blueberry…nyam3..


Syukran mak dan abah! Susah payah datang dari jauh semata-mata nak bagi semangat kat anak mak sorang ni..Selesai kat UTP, mak ngan abah kata nak pergi UIA PJ, nk g tgk Aina..Subhanallah..besarnya pengorbanan mak ngan abah.Sanggup memandu jauh2 semata-mata nak pergi lawat anak-anak mereka. Sedih dan sayu bila melihat wajah mak dan abah meninggalkan perkarangan hostel..Adam dalam kereta menangis sebab saya tak ikut sekali..tapi air mata ditahan..takmo nangis depan mak ngan abah..Balik bilik trus menangis,kenangkan betapa besar dan menggunungnya pengorbanan mak ngan abah kat anak2, sambil hantar mesej jiwang kat mak ngan abah..huhu(saya seorang yg tak pandai mempamerkan kasih sayang..jadi terpaksa guna sms nk luahkan)hanya Allah yang mampu membalas jasa kalian…



Aku Merinduimu


video

Tuesday, April 12, 2011

~ Life Is a TEST~

Assalamualaikum wbt,


Allahu Rabbi...........lamenyer blog tak di update!

Momentum nak berblog macam dah hilang..adehh..wahai diri mengapa kau begitu malas nak update blog?Kesian kat orang yang nak baca blog ni..tiap kali buka je takde update(konon2 ada orang baca).


Minggu final exam nak dekat..macam biasa, semakin hampir dengan final exam, semakin bertimbun esemen dengan tests yang berderet2. Berikut buat tatapan mak ngan abah kat umah mengenai jadual Nur.Mohon doa dari mak dan abah buat anakmu ini...


12 Apr - Test 2 Health Safety Environment (HSE)

14 Apr - Quiz 9 Electrical Power & Machines (EPM)

- Presentation Case Study Intro to Management (ITM)

15 Apr - Submit Group Project ITM

- Quiz Engineering Thermodynamics II (Thermo)

18 Apr - Test 5 EPM

- Submit Group Project HSE

20 Apr - Test 2 Fluid Mechanics II (Fluid)

- Quiz 10 EPM

- Submit Mini Project Fluid

21 Apr - Test 2 ITM

22 Apr - Test 3 Thermo

25 Apr - Test 6 EPM

27 Apr - Submit Group Project Mechanics of Machines (MOM)

28 Apr - Presentation Group Project MOM

- Submit Duo Assigment ITM

- Test 2 MOM


30 Apr – 4 May - Study week

5 May – 15 May - Examination week


Begitulah kehidupan kita sebagai seorang pelajar. Bila kita bergelar pelajar, kita akan diuji dengan ujian assignments yang bertimbun, tests yang berlambak dan sebagainya. Sesungguhnya akademik merupakan salah satu juzuk perjuangan kita sebagai insan yang bergelar pelajar Muslim demi Islam tercinta . Nak tak nak, kita kena perform akademik supaya ia tak menjadi fitnah buat kita. Dalam sibuk kita nak perform jangan lupa hubungan kita dengan Allah kerana matlamat utama kita hanyalah MARDHATILLAH…Selamat bermujahadah buat diriku dan sahabat-sahabat. JIHAD AKADEMIK!



..::Ya, Allah aku nak SKOR::..



Tuesday, February 8, 2011

SIARAN LANGSUNG FORUM PERDANA HAL EHWAL ISLAM (JAKIM)