Thursday, November 18, 2010

Aidiladha di UTP

Assalamualaikum..

Sekali lagi entri berkenaan dengan Aidiladha..raya tak sudah-sudah..padahal nak exam dah ni. Bukan apa, saja nak berkongsi cerita bagaimana sambutan Aidiladha kat UTP ni memandangkan ni kali pertama dalam sejarah saya tak balik raya(sedih woo~~)…tapi bak kata akak saya..ini lah pengorbanan saya..terima kasih kakak ku..kata-katamu telah memberiku sedikit semangat(sikit je lah..ehe).


Hari pertama Aidiladha,10 Zulhijjah atau bersamaan 17 November, bajet dengan Ain nak pergi masjid pkul 7.40 pagi..tapi biasa la..7.40 pagi kami akan jadi 7.50 pagi..haha..lalu dengan menaiki motor kami pun merempitlah ke masjid. Ramai yang baru nak ke masjid masa tu. Siap berbaju raya lagi,tak kira kaum Adam apatah lagi kaum Hawa. Baru ku tau ramai juga pelajar UTP berkorban tak balik rumah gara-gara exam. Bila di interview, rata-rata kata ni first time raya kat UTP. Alhamdulillah merasa la juga raya kat UTP kan. Apa salahnya sekali sekala kita selami perasaan sahabat-sahabat kita kat oversea yang selalu tak dapat balik beraya di Malaysia. Oh memang sebak sekali.isk3..Lepas habis solat raya, destinasi utama ialah bilik..hehe. Telefon rumah. Anas, abang sulung yang angkat telefon. Katanya dorang tengah siap-siap nak balik kampung.


“Semua ada..ko sorang je takde..12 orang je la sume..”


Adoyai lagi haru den donga..Lepas tu minta cakap dengan abah..Terdengar suara Anas cakap..


“Mak..Nur nangis..”


Memandai je cakap den nangis..padahal belum nak start nangis lagi..ehe.Bila cakap dengan Abah air mata dah mula bergenang.Tapi control ..bajet macam tabah..eceh..bermaaf-maafan di pagi raya dengan abah kat telefon aje lah..tak dapat nk salam,cium dan peluk abah. Lepas tu cakap dengan mak pula…masa ni air mata tak bergenang dah tapi dah laju je keluar..tapi boleh control suara lagi…


“Dah makan ke?Makan ape?”


“Dah..makan roti je..”


“Alahai kesiannya..takpe nanti esok mak kirim rendang ngan lemang kat Anan..”(yey!Alhamdulillah..)


Perbualan kami tak lama sebab dorang nak balik kampung dah..saya akhiri dengan mohon maaf kat mak dan mohon iringan doa seorang ibu buat anak dia yang sorang ni.


Dan hari tu saya isi dengan mengadap nota dan latihan ProbStat(Probability & Statistic) sampai la ke malam..


Hari Tasyrik


Hari Tasyrik adalah hari yang dilarang berpuasa…iaitu pada 11,12 dan 13 Zulhijjah…walaupun 11 Zulhijjah tahun ni jatuh pada hari Khamis, toksah la tiba-tiba jadi rajin nak puasa sunat pulok..Pada hari Tasyrik ni, umat Islam akan melakukan penyembelihan haiwan korban iaitu lembu, kerbau dan kambing.Unta pun boleh juga, tapi mano nak dapek unta kat Malaysia ni.Jarang dilakukan di sini. Kami ,warga UTP pun tak ketinggalan untuk melaksanakan ibadah korban ni.


Dilaporkan sebanyak 6 ekor lembu dan seekor kerbau berjaya ditumbangkan..Alhamdulillah..(betul tak bilangan haiwan ni?kalau salah tolong betulkan..)Sembelihan bermula seawal lepas Subuh kalau tak silap. Saya pergi lewat l,ebih kurang pukul 9 pg..ehe.Masa sampai tu operasi melapah daging sedang dijalankan.Kaum Hawa macam biasa lah..kena sediakan bahan untuk masak daging korban…sebahagian terlibat dengan bahagian timbang menimbang daging mentah untuk diagihkan. Saya tolong part potong memotong. Kena potong daging.Nak kata pisau tak cukup tajam..awal-awal tu macam hancur je daging saya kerjakan..haha..nasib baik tak jadi daging kisar.Tapi lepas tu dah dapat pisau tajam..syok skit nak potong..Yang menariknya, ni kali pertama saya potong daging yang fresh yang betul-betul baru lepas sembelih. Daging tu masih panas dan nampak daging dia bergetar atau nampaka macam jantung tengah berdenyut nak senang cerita. Rasa macam tengah potong lembu hidup-hidup pulok..huhu serunnn(seram + gerun)..


Dalam pukul 12 macam tu..semua kerja dah hampir selesai..tinggal nak tunggu daging siap masak je..Masa tu pelajar-pelajar international yang terlibat untuk tolong sekali dalam ibadah korban ni, masing-masing duk bawa pinggan pergi kat kawah..adalah dalam 10 orang kot. Depa minta lauk…haha lawak antarabangsa…mesti dorang tengah lapar gilerr..ye la penat buat kerja.Agaknya dorang ingat lauk tu dah masak..nmpk mcm dah masak tapi sebenarnya tak masak sepenuhnya lagi, nak tunggu daging tu empuk dulu. Hampa depa,terpaksa makan angin dulu nak tunggu daging siap masak..Saya dan sahabat-sahabat lain balik dulu tanpa tunggu daging siap masak…Tak merasa la daging..tapi takpe la saya tak kisah sangat.Dapat tolong pun saya dah cukup gembira dan bersyukur..Lagipun rendang mak dan Mak Long menanti saya..tu yang tak berapa nak kisah sangat.Terima kasih mak dan Mak Long!susah payah tolong masak rendang untuk saya. Tak lupa juga kepada 4 orang anak dara Haji Kamaruddin yang semestinya kena tolong untuk siapkan rendang..ngeh3..


Akhir kalam,saya sajikan sahabat-sahabat dengan video takbir raya UTP..rakaman di buat dia masjid An-Nur UTP..sama-sama kita hayati takbir raya ni bersama dengan maknanya sekali. Wallahu’alam..


video


p/s: Saya akan bertempur hari Sabtu ni..doakan saya berjaya di medan imtihan ye!

Tuesday, November 16, 2010

Bebas Palestin

Assalamualaikum..

Umat Islam seluruh dunia bakal menyambut Aidil Adha..apa khabar saudara-saudara kita di Palestin, Iraq, Afghanistan, Jogjakarta dan lain-lain...jangan kita lupakan mereka di sana yang berada dalam kesulitan dan kesusahan...sentiasalah mendoakan mereka di sana dan jadilah kita hamba yang sentiasa bersyukur atas setiap nikmat yang Allah kurniakan..

Jadi..Aidil Adha pada kali ni merupakan kali pertama saya sambut raya di perantauan iaitu di Toronto Tronoh..dek kerana minggu final exam..tak dapat nak balik rumah..apa2 pun kami di sini tak ketinggalan meraikan Aidil Adha..esok (17 Nov) solat raya di masjid An-Nur akan bermula pada pukul 8 pagi dan korban akan dibuat pada hari berikutnya iaitu pada 18 Nov..tak sabo nk join..leh tolong masak2..kaum Adam tolong lapah daging korban dan bahagi2kan daging korban tersebut..


Bagi mengingati saudara-saudara kita di Palestin..jom tonton video di bawah ni.. dengan tema lagu "Bebas Palestin" yang dinyanyikan oleh gabungan beberapa kumpulan nasyid tanah air iaitu Rabbani, Inteam, Saujana dan Nowseeheart.Jom kita hayati!

video


~SALAM AIDIL ADHA~

Thursday, November 11, 2010

Khas Buat-buat Adik2 Sekolah Rendah dan Menengah Rendah-KHEMAH IBADAH 2010!!!Jom Sertai Ramai2~~




Panjangnya tajuk entri..

Haa buat adik-adik di luar sana..apa tunggu lagi..jom ramai2 sertai Khemah Ibadah 2010.Pakcik2 dan makcik2 moh sume daftarkan anak masing2...abang2 dan kakak2 moh pujuk adik2 sertai Khemah Ibadah 2010..Isi masa cuti sekolah adik2 dengan aktiviti yang bermanfaat dengan sertai Khemah Ibadah 2010!


PENDAFTARAN UNTUK KHEMAH IBADAH 2010

KINI DIBUKA!!

DIADAKAN DI

UNIVERSITI TEKNOLOGI PETRONAS


BERTARIKH

19 DISEMBER – 23 DISEMBER 2010


14 DISEMBER — 18 DISEMBER 2010


TERBUKA KEPADA ADIK-ADIK / ANAK-ANAK

LELAKI & PEREMPUAN

BERUMUR LINGKUNGAN 10—15 TAHUN


RM 150 SEORANG SAHAJA!! (murahkan..untuk 5 hari)


Pengenalan Program:

Mempunyai anak-anak yang soleh adalah impian dan harapan setiap pasangan suami isteri. Hanya doa anak-anak soleh sahaja yang dapat menolong kedua ibu bapanya di alam barzakh. Dalam pembentukan sesebuah keluarga cemerlang sudah tentu ahli-ahlinya perlu mempunyai ciri-ciri muslim; dimana kedua ibu bapa menjadi role model kepada anak-anak berasaskan prinsip Islam.


SEBARANG PERSOALAN, SILA HUBUNGI:
EN ADILEY (05-3688503)
Alamat Urusetia :
Pejabat Unit Pentadbiran Masjid
Universiti Teknologi PETRONAS
Bandar Seri Iskandar,
31750 Tronoh, Perak







KHEMAH IBADAH BEST~~

Tuesday, November 2, 2010

Kehidupan Selepas Mati

Assalamualaikum..

Alhamdulillah InFUD 2 dah pun selesai dengan jayanya. Tahniah kepada pengarah InFUD, Sdr Harith Hasyimi serta ajk pelaksana InFUD. Walau bagaimanapun kehadiran pelajar UTP pada kali ini tidak memberangsangkan(maksudnya jangkaan saya ramai yg akan dtg meleset sama sekali)berbanding dgn InFUD yang pertama. Pada kiraan saya dlm tambah tolak 1000 orang je yang datang.(seyes saya kira ni..tp randomly la..huhu). Maksudny separuh berbanding thn lepas. Takpe2..bagi saya ini bukan la kayu ukur kejayaan InFUD pd kali ini tpi kefahaman mengenai agama lain tujuan utama InFUD ni diadakan di samping mewujudkan suasana harmoni dalam kalangan pelajar UTP yang berbilang agama dan bangsa.

Jadi di sini, suka untuk saya kongsikan sedikit sebanyak apa yang saya dapat drp InFUD kali ni. Rasa mcm tak bnyk je saya faham. Ye la bukan senang kot nk faham dalam hanya masa lbh kurang 2 jam.

Sudut Pandangan Kristian

Apa yg saya faham daripada penyampaian Dr. William, lepas mati, ada tiga tempat dorang akan pergi. Samada neraka, syurga atau purgatory.Purgatory ni terletak kat tengah2 antara neraka dan syurga. Orang tu dia tak layak ke neraka dan tak layak gak ke syurga(huh mcm mane tu?seimbang kot amalan baik ngn jahat dia.)Jadi kat sini berlaku lah proses penyucian atau purification sebelum dorang betul2 boleh masuk syurga. Jadi tu secara kesuluruhan yang saya faham tentang kehidupan selepas mati dari sudut pandangan Kristian.

Sudut Pandangan Buddha

Pernah tak tgk citer cina lama2. Cam citer Chinese Ghost Story ke.Kalo tak silap dlm cerita tu, ada sorang hantu perempuan yg jelita ni, yg abu mayat dia tertanam kat tempat hantu jahat(ntah tak tau nk ckp cane).Lepas tu, ada sorang laki muda ni masuk kat hutan ni, kat kwsan hantu2 ni la. Hantu pmpuan ni pun minta tolong laki tu pindahkn abu mayat dia..kalau tak nnt dia tak kan dilahirkan semula. Ada gak kadang2 tu kalau tgk cerita cina, dorang ckp semoga kita akan bertemu dalam kehidupan yang akan dtg. Maksudnya kat sini Buddhist percaya bahawa lepas mati dorang akan dilahirkan semula di kehidupan lain. Ada 4 cara kelahiran semula Buddha. Pertama,sebagai egg(cth lahir sbg ayam ke..itik ke..), kedua,sebagai womb(lahir semula sbg manusia), ketiga sebagai moisture(cth:lahir semula jadi katak) dan akhir sekali spontaneous(mksdnya lahir into devas world-world of divine/god). Kelahiran semula sebagai apa, bergantung kepada amalan2 seseorang sekarang. Sbgai contoh, kalau nk dilahirkan sebagai seorang yg cantik, dalam kehidupan sekrang ni dia kena la selalu pergi temple,beribadat ke or do any beautiful things. Atau dalam BI nya, konsep kepercayaan Buddha ni dipanggil Rebecoming seperti yg diberitahu Dr.Vijaya.

Sudut Pandangan Hindu

Secara jujurnya, antara 3 agama(Kristian, Buddha, Hindu), saya paling tak faham kefahaman agama Hindu. Masa InFUD 1 dulu pun cam tu gak. Mungkin cara penyampaian speaker yg tak efektif, sekadar baca dari slide dan ckp laju sgt. Tapi apa yang saya faham kepercayaan Hindu lebih kurang mcm kepercayaan Buddha.Ia dipanggil Rebirth or Reincarnation. Walaupun nmpk mcm sama tapi ada byk perbezaan dr segi cara kelahiran semula yang mana saya pun tak tau. Jadi tak blh nk ckp banyak2. Nanti salah pulak.

Sudut Pandangan Islam


Dan speaker terakhir pada malam itu ialah Hj Nicholas Sylvester. Beliau menggunakan logik akal. Kehidupan ini ada sebabnya. And there must be evaluation of the purpose of life. Bayangkan kalau kehidupan ni takde tujuan dan penilaian. Sudah tentu tiada perbezaan antara yg jahat dan yang baik. Bunuh diri dan membunuh akan jadi neutral and morality become useless.Right?Dan syurga atau neraka adalah kesudahan kita. If we past the test, we get heaven dan sbaliknya.Because life in earth is only a test.

'Dan Dialah yang menciptakan langit dan bumi dalam enam masa, dan Arsy-Nya di atas air, agar Dia menguji siapakah di antara kamu yang lebih baik amalnya. Jika engkau berkata, "Sesungguhnya kamu akan dibangkitkan setelah kamu mati" nescaya orang-orang yang kafir itu akan berkata, "Ini hanyalah sihir yang nyata."'

(Surah Hud, Ayat 7)


Jadi, ini lah sedikit sebanyak perkongsian yang tak seberapa yang dapat saya kongsikan. Sesi soalan dibuka agak lama dan berbaris panjang orang nk tny.Tapi sebab masa tak cukup, tak semua berpeluang utk bertanya.Walau bagaimanapun, salah sorang speaker bgtau, dalam banyak2 universiti dia pergi, soalan drp UTP yang paling mencabar dan intelektual. Soalan2 yang ditanya juga lebih bersifat ingin tahu dan jujur serta bukan bertujuan untuk mencabar speaker berkenaan.

Akhir kata, semoga InFUD dapat diteruskan pada sem akan datang dan menjadi event 'wajib' di UTP.Wallahualam.


KENALI SPEAKERS InFUD



Muslim speaker:Hj.Nicholas Sylvester@Muhammad Abdullah.Saya masih ingat lagi, masa di UIA dulu beliau pernah dijemput sebagai speaker untuk forum Religious Tolerence yang dianjurkan oleh PERKIM.



Christian speaker:Dr. Wlliam Lau. Beliau juga merupakan speaker untuk InFUD yang lepas.



Buddhist speaker:Mr. Vijaya Samarawickrama. Penyampaian beliau memang bersahaja dan banyak berseloroh.



Hindu speaker:Dr.M.Bala Tharmalingam.No Komen.huhu

Saturday, October 23, 2010

Life After Death




Assalamualaikum..

Alhamdulillah, Interfaith Understanding Dialogue atau dikenali sebagai InFUD bakal diadakan buat kali kedua di Bumi UTP tercinta. Dengan tajuk yang pada pendapat saya bakal menarik ramai penonton yg terdiri dari pelbagai agama untuk datang,iaitu "Life After Death According to My Scripture".

InFUD yang lepas telah berjaya menarik "crowded" yang ramai memenuhi dewan cancelor dengan tajuk "The Concept of God According to My Religious Scripture". Dialog intelektual ini telah berjaya menggabungkan kelab-kelab dan badan-badan di UTP di mana organisasinya terdiri daripada pelbagai badan dan kelab di UTP serta pelbagai agama dan bangsa. Usaha yang positif ini, inshaAllah mampu membuka mata dan minda pelajar-pelajar UTP khususnya untuk menerima perbezaan antara agama dan memahami agama lain. Selain itu, mudah2an dialog ini dapat mengetuk pintu hati "non-muslim" untuk berfikir dan mengkaji mengenai kebenaran Islam dan seterusnya kembali kepada Islam.InshaAllah..




Laman InFUD

Tuesday, September 21, 2010

Syafakillah Ain~~

Assalamualaikum wbt…sahabat saya Nur Ain Syafiqah kini berada di hospital Kuantan..sakit ape, masih belum disahkan oleh doktor.. Asbab dimasukkan ke hospital, bermula ngn kaki beliau bengkak tiba2 tapi tak sakit..bila pergi ke klinik UTP, doktor ckp takde ubat dan mungkin ada kaitan dengan jangkitan kuman kat ginjal. Apapun ni cuma hipotesis awal doctor je. Doktor suh pegi hospital Batu Gajah. Dua hari kat hospital, doktor bgtau plak tak dpt detect sakit ape..Keputusan blood test sumer ok je..Pastu mak ayah beliau minta pindahkan beliau ke hospital di Kuantan, lebih dekat dengan rumah dia..Malangnya, nak kena tunggu doktor pakar plak..Dan benda ni ambil masa..Adakah kita kekurangan doktor pakar?? Ermm tetiba rasa nak tukar bidang plak..nak amik perubatan…boleh tolong raaamai orang..teringat lak cita2 saya dulu..nk jadi pakar pediatrik..hehe..Sahabat2 medic UIA, korang blaja la sungguh2..ramaikan doktor pakar kat Malaysia ni..hehe..yang blaja oversea plak jgn lupa diri..Balik Malaysia berkhidmat kat Malaysia..duit tajaan tu, duit rakyat Malaysia. Jadi laksanakanlah tanggungjawab anda.


Mohon sahabat2 yang baca entri ni doakan sahabat saya..Moga tiada apa yang serius berlaku kat beliau..Cepat2 sembuh ea Ain..Lain benor rasanya bila Ain xde..xde orang dah nk gaduh2 ngn kita..mcm pelik tak dengar suara Ain membebel..ye la Ain kan byk ckp..Kesian kat kita pegi kelas PCS sorang2…xde sape nk duduk ngn kita..waaa..Wani lak sorang2 je kat bilik tu…sape nk partner ngn shima masa lab CAED nnt..Budak2 Meche sume dah rindu kat Ain..haha. Kitaorg kan selalu berempat..tapi tinggal tiga je..jadi, ain kena sihat nak cukup kan jadi empat balik..huhu..Apapun, kami di sini sentiasa doakan Ain..

Wallahualam~~

Monday, August 23, 2010

Hatiku Gumbira~~

Alhamdulillah, syukur masih diberi kesempatan menulis di blog yang dah lama tak dikemaskini ni..Dan yang paling penting, saya teramatlah bersyukur kerana dipanjangkan umur dan dapat bertemu dgn Ramadhan Kareem..mudah2an sampai ke akhir dapat bersama Ramadhan tahun ni..insyaAllah.


Wassup with the title?? Apa yang gembira sangat tu..Biasa lah..berita dan cerita gembira harus dikongsikan bersama..cerita pahit dan sedih tu biarlah saya simpan sorang2, hanya saya dan Allah yang tahu..


Pertama-tama, tahun ni abang saya akan balik ke Malaysia. Dia dah pun selesai pengajian nya di Mesir seperti yang saya pernah kabarkan dalam entri terdahulu. Alhamdulillah..tahniah kerana berjaya menamatkan pengajian di sana dalam masa 3 tahun. Moga kepulangan beliau membawa manfaat untuk masyarakat di Malaysia, khususnya umat Islam. 4 September ni , baliklah dia. Sama ngan cuti saya lak tu.Bagus bebenor la. Jadi, lepas ni lengkap la kami sekeluarga..tak da yang kat seberang laut dah..


Keduanya, one of my best friend is getting married! Wah berita ni saya terima dgn perasaan terkejut dan yang paling penting gembira semestinya. Tak sangka Afifah nak nikah dah..Afifah atau nama panggilan kami kat dia, Afuf, juga merupakan rumet saya masa belajar di Asasi UIA dulu. Alhamdulillah, moga masjid yang bakal dibina dapat diimarahkan dan tidak hambar dan lesu seperti masjid2 yang dibina oleh kebanyakan orang..ermm mendalam maksud yg saya nk sampaikan ni.Takpe..fikir2kan..renung2kan..cewah..


Dan yang ketiga, K.Zed, ex-rumet saya yang lagi sorang ni plak bakal menimang cahaya mata. Kandungannya sekarang dah berusia 8 bulan..waa raya nanti akan lahirlah seorang lagi bakal Hafiz..ye lah, mak ngan ayah dia pasangan huffaz..anak lak gerenti ikut jejak langkah mereka. InsyaAllah..weee tak sabar nk dapat anak sedara! Tahun depan dapat berita gembira dr Afuf plak..ehe..Kajed dpt baby boy..afuf lak baby girl ea…cewah suka hati jer..

Bila cerita pasal Kajed ngn Afuf ni, teringat lak kenangan ngn dorang dulu. Cepat betul masa berlalu…Pertemuan dan persahabatan kami ni memang cukup cantik Allah rancang. Bermula dengan Afuf, saya kenal sebelum masuk UIA. Saya kenal kat Friendster..lepas tu add kat YM dan chatting..perangai lebih kurang..adik beradik dia ramai, adik beradik saya pun ramai..nama adik beradik kami pun ramai yg sama..Tgk2 kami sama2 masuk UIA..tapi kami bukan rumet utk sem yg pertama..kami mula menjadi rumet masa sem 2 dan sampai la abis UIA…




Pertemuan dengan Kajed lak, sbb dia rumet saya..saya daftar masuk bilik sebelum Kajed..punya tgu sape lah rumet den ni..harap2 org yg baik2..Jeng je jeng..kajed sampai ngn family dia..kekok sikit..kami senyum je..salam2..lepas b’tegur sapa baru tau kajed ni dari DQ rupenyer…so dia akk la..kajed ni penyenyap orgnyer tapi murah dengan senyuman..senyuman mmg tak lekang dari bibir dia…uishh tak penat ke kajed asyik senyum je..dan apa kaitan afuf ngn kajed lak? Rupenye dorang pun dah kenal b4 masuk UIA…dan akhirnya kami bertiga sebilik masa sem kedua hingga la kami tamat Pusat Asasi..

Persoalan kami siapa yg akan kawin dulu antara kami dah pun terjawab..haha..mestilah kajed yg paling tua kawin dulu, dan tak sangka cepat je afuf ikut jejak langkah kajed….sedar atau tidak sedar ataupun separa sedar, kita sedang melalui satu fasa di mana sahabat2 sekeliling kita, sorang2 akan menjengah ke alam rumah tangga…”Dah besar ea ko…nk kawin dah..tak sangka aku..”…”Haa dia nk kawin dah ke?ngan sape?bla33x….”…Cakap pasal kahwin takkan abis sampai ke sudah..Lagipun saya bukan lah orang yg arif nak bercerita soal perkahwinan ni..Cuma ingin meraikan sahabat saya yang bakal menjadi isteri org tak lama lagi ni..(lepas ni susah nk lepak ngn afuf dah..kena minta izin suami dia dulu..hehe). Kalau tahun lepas dia ajak saya gi open house kat umah dia, tapi kali ni gi majlis pernikahan dia plak…

Pesanan buat sahabat saya, Afifah a.k.a. Afuf, moga menjadi isteri solehah dan taat kepada suami.Sesungguhnya syurga seorang isteri di bawah telapak kaki suaminya..Jumpa kat majlis nikah nanti!huhu..







Sunday, August 1, 2010

Moh Poie!~~





Monday, July 26, 2010

Enjin Carian Islam "I'm Halal"


Tentunya di Malaysia masih belum meluas penggunaannya. Ia adalah enjin carian Islami I`m Halal, sebuah mesin pencari (search engine) Islami pertama di dunia yang dibina oleh seorang Mahasiswa Amsterdam (Belanda), Reza Sardeha. Beliau merupakan mahasiswa Pengurusan Perniagaan yang baru berusia 20 tahun.

Usaha anak muda ini patut dicontohi insan Muslim lain sebagai tindakan realiti yang berusaha membangunkan dunia Islam berbanding mereka yang hanya sibuk bercakap tanpa melakukan apa-apa tindakan (sebagai peringatan buat diri ini juga, insya-Allah).

Pelancaran enjin carian Islami pertama ini mendapat sambutan luar biasa bukan hanya daripada kalangan masyarakat Islam, tetapi juga daripada kalangan bukan Islam, seperti yang dikatakan oleh pengasas The Times, “Kami mendapat banyak maklum balas positif daripada bukan Islam yang mengatakan akan menggunakan imhalal.com sebagai homepage agar anak-anak mereka melayari internet tanpa membuka halaman yang tidak selayaknya.”

Reza Sardeha mengatakan bahawa beliau memperoleh ilham membuat laman web ini setelah beliau dan kawannya bertungkus lumus mencari maklumat-maklumat yang lebih spesifik mengenai mesin pencari konvensional seperti Yahoo! dan Google.

Apa yang menariknya, enjin carian I'm Halal ini bekerja dengan menempatkan istilah pencarian yang diberikan ‘peringkat haram’ dengan menunjukkan bahawa ada hasil yang dicari menyentuh perkara yang dilarang oleh Islam.

Penapis (filter) yang digunakan bersifat statik tetapi terdiri daripada tiga lapisan berbeza yang berfungsi untuk memberikan pengguna sebuah mesin pencari terbaik mengikut syariat.

“Pertamanya, kami telah memblok seluruh pencarian yang secara jelasnya berkaitan seksual. Sebelumnya kami juga telah berdiskusi dengan beberapa imam (ulama) untuk menentukan yang mana yang haram sehingga harus diblok. Untuk pencarian istilah babi, binatang yang tidak boleh dimakan, akan keluar peringatan bahawa kata tersebut masuk sebagai ‘haram peringkat satu’, dan pengguna akan diberitahu bahawa hasil yang dicari adalah tidak baik. Pengguna tersebut kemudian diberi pilihan untuk melihat hasil lainnya atau menggantikan pencariannya," jelas Reza Sardeha.

“Kami berharap moga dalam masa sekitar satu tahun enjin carian kami akan menjadi yang paling banyak digunakan di Timur Tengah dan menjadi enjin carian ketiga yang paling banyak digunakan di dunia,” katanya.

“Selain pencarian, kami juga akan mengetengahkan kemudahan tambahan dalam waktu terdekat ini seperti Widgets Islam," ujar beliau lagi.

Untuk mengetahui informasi lengkap tentang I`m Halal ini sila berkunjung ke http://www.imhalal.com/blog


Sumber: malaysiaharmoni.com

Sunday, July 25, 2010

Orang Berbudi, Kita Berbahasa, Kita Berbudi, Tanah Berbahasa..Erkk~~

Alhamdulillah..saya baru je dapat merasa pengalaman masuk ke kebun..nk panggil kebun ke dusun ea?dusun kot sbb dusun selalunya untuk buah-buahan kan?kebun lak untuk sayur-sayuran..betul ke ni?orang lain dah banyak kali masuk dusun tak kecoh pun.Dusun yang kami pergi tu, dusun Pak Long saya. Bosar gak dusun Pak Long.Saya pergi dengan abah dan ditemani oleh 3 orang pekebun budak laki iaitu adik saya, Dzakwan dan 2 orang adik sedara, Mustaqim dan Abdul Rahman…

Banyak gak buah dokong yang kami dapat..duku langsat adalah sikit2 tak banyak..durian plak stakat dapat 8 biji je oklah tuh daripada takde langsung..pulasan lak banyak tak masak lagi..manggis kami makan kat situ je ngeh3..dsbbkan berkebun tgahari buta..habis rentung sunburn kulit saya..badan sakit2 kena angkut buah2 tu…badan calar sana sini..biasa la tu first time kan…kalau saya penat…abah saya lagi penat berganda ganda…baper banyak pokok abah panjat..gagah perkasa abah den ni..walaupun tua tapi fizikal macam orang muda..cewah..abah jgn kembang lak nur puji2 ni..budak 3 orang tu penat main je lebih…bukan nk tolong…memang hangin satu badan den..kejap2 kene jerit bagi arahan macam komander….”awann meh rr tolong kutip buah ni..main je baik takyah ikut!”…”amannn buat ape tuhhh..g tolong pak ngah tu ha!”…”woii apa bising2 kat dalam hutan ni..cepat sikit buat keje!” ..keganasan kegarangan ku terserlah kejap.haha..mana tak nya..orang penat buat keje dia boleh plak main2..

Dalam perjalanan balik dari dusun tu sempat lagi sok sek sok sek ngan abah..”Abah, lepas ni kitaorg cipta alat yg boleh terbang tuh..sonang skit nk amik buah tu..takyah panjat2..”…”takpun cipta alat yang tanam kat dalam tanah tuh..tekan butang je dia naik ke atas…” lebih kurang mcm tu lah perbualan kami..tak mustahil alat2 ni akan dicipta untuk memudahkan para petani pada masa hadapan..abah ada tambah lagi…dulu dia kerja sebagai Agriculture Assistant (AA) atau Pembantu Pertanian kat Jelebu..masa tu banyak projek pertanian yang berjalan..anak2 muda pada masa tu rajin2 belaka..tapi sekarang tiada anak muda nak buat kerja2 kampung macam ni..tinggal yang tua-tua je..Masa dalam perjalanan ke dusun selisih dengan sahabat lama abah, motornya terpalit dengan lumpur kering..tangannya kasar, kelihatan masa bersalaman dengan abah…kata abah..tinggal dia sorang je yang rajin nak teruskan kerja2 kampung ni..

Berbudi Kepada Tanah

Berbudi kepada tanah ni tak sia-sia...walaupun terpaksa tunggu lama untuk pokok membesar dan membuahkan hasil..tetapi hasilnya cukup memuaskan..ramai dapat menikmati buah yang manis tu termasuklah haiwan2 seperti burung..tupai dan sebagainya..begitu juga dalam kita berdakwah..berdakwah bukannya mudah..dakwah ni suatu jalan yang panjang..kita mungkin tidak dapat ‘buah’nya sekarang tetapi mungkin ia akan ber’buah’ pada masa hadapan…Seperti mana umat Islam telah berusaha selama 800 tahun dan selepas itu barulah Konstantinopel berjaya ditakluk oleh tentera Islam.



Kita bakal meninggalkan dunia suatu hari, jadi dunia seperti apa yang kita mahu tinggalkan kepada generasi selepas kita. Adakah dunia yang penuh dengan kemaksiatan kepada Allah ataupun dunia yang penuh dengan ketaatan kepada Allah. Sesungguhnya kita bukanlah yang memulakan tetapi penerus kepada rantai perjuangan Rasulullah SAW.insyaAllah..


Galeri Balik Kampung

Operasi menyembelih ayam kampung..
sebanyak 7 ekor ayam kampong menjadi korban pada hari itu..
Kelihatan imam muda Aman memegang ayam manakala imam muda Awan
menenangkan ayam yang akan disembelih..

Walau bagaimanapun proses penyembelihan dilakukan oleh orang lain..huehhehe..
Wan Mengkan pegang ayam, abah sembelih..dengan nama Allah Yang Maha Pengasih, Maha Penyayang....

Jalan ke dusun..

Dah sampai dusun..setup barang..

Kelibat 'tarzan'...huhu
Abah memanjat pokok dengan selamber nyerr..

uishh banyak lagi nk kena 'bersih'kan ni...

operasi mencari durian..

sodap ea...malangnya tak gugur lagi..

yang ni bukan dusun..ni pokok rambutan kat umah Wan Pianggu..

nyum2...

yang ni pokok ape??no idea..


ps:dalam kita syok melantak buah..jangan lupa baca Bismillah..

Tuesday, July 20, 2010

Dahsyatnya Doa Ibu



Pemuda Derhaka Meninggal Dunia dalam Husnul Khatimah

Amin dan Adi merupakan adik-beradik kandung. Mereka lahir dalam keluarg yang taat beragama namun tingkah laku mereka berbeza. Amin, si abang sejak kecil dikenali sebagai seorang yang baik dan banyak menghabiskan masa di masjid. Si adik, Adi pula seorang yang nakal sejak kecil dan sejak usia remaja sudah mula berjinak-jinak dengan tempat maksiat. Hampir setiap hari dia mabuk dan melakukan pelbagai maksiat.

Ibunya yang kini lanjut usianya hanya mewarisi kedai peninggalan arwah bapanya. Selama ini ibunya yang menjada kedai dan berusaha membesarkan kedua-dua orang anaknya. Melihat tingkah laku anaknya yang tetap tidak mahu berubah, ibunya berasa sedih yang tidak dapat digambarkan. Adi bukan sahaya mencuri di rumah orang lain tetapi dia turut mencuri wang dan barang kemas ibunya sendiri. Ibunya tidak mampu berbuat apa-apa melainkan memohon daripada Allah yang Maha Kuasa semoga anaknya mendapat hidayah dan kembali ke jalan yang lurus.

Pada suatu hari, Adi pulanh ke rumah dan memohon bahagian harta pusaka peninggalan bapanya. Dia berkata kepada ibu dan abangnya dia mahu menggunakan wang itu bagi memulakan perniagaan. Ibu dan abangnya merasa lega dan gembira kerana mereka menyangka Adi insaf dan mengubah cara hidupnya. Alangkah terkejut dan marahnya mereka apabila mengetahui perniagaan yang mahu dijalankan itu adalah rumah pelacuran. Ibu dan abangnya tidak bersetuju dan enggan memberikan wang kepadanya.

Pada malam hari, secara senyap2 Adi masuk ke dalam bilik ibunya dan mencuri dokumen harta pusaka bapanya. Ibunya terjaga daripada tidur dan sempat melihat Adi mencuri dokumen itu. Dia cuba menghalang Adi tetapi Adi menendang ibunya dengan kasar. Dalam kesakitan, ibunya berdoa, "Ya Allah, berikanlah petunjuk kepada anakku Adi, semoga dia kembali ke jalan yang Engkau redhai."

Selepas kejadia itu, Amin merenung nasib dirinya. Tiba-tiba satu suara halus berkata-kata kepadanya, "Sejak kecil engkau sentiasa melakukan kebaikan dan rajin beribadah. Engkau mendapat tempat di hati masyarakat tetapi engkau tidak merasa sedikit pun nikmat dunia. Lihatlah adikmu, dia puas menikmati hidupnya. Dia gembira dengan ramai wanita di sekelilingnya. Engkau sama sekali tidak merasakan kegembiraan itu. Mengapa engkau tidak mahu mengunjungi rumah pelacuran yang adikmu usahakan itu?Datang sekali sahaja, kemudian bertaubatlah. Engkau boleh membaca istighfar beribu-ribu kali dalam solat tahajud memohon keampunan daripada Allah. Bukankah Allah itu Maha Pengampun?"

Pujukan hawa nafsunya itu ternyata mempengaruhi fikiran Amin yang waras. Begitulah kerja syaitan yang menggoda manusia secara halus, ia masuk ke dalam aliran darah manusia dan memujuk manusia melakukan maksiat.

Dakam hatinya, Amin berkata, "Betul juga. Mengapa aku tidak mahu berhibur? Sekali-sekala apalah salahnya. Malam nanti aku akan pergi ke rumah pelacuran itu. Selepas berseronok seketika, aku pulang dan bertaubat. Bukankah Allah itu Maha Pengasih dan Pengampun?"

Pada waktu yang sama di rumah pelacuran, Adi juga termenung dan memikirkan untung nasibnya. Dia mulai bosan dengan kehidupan yang dijalaninya selama ini. Hati nuraninya berkata, "Bertahun-tahun aku hidup bergelumang dengan dosa. Aku melakukan segala jenis maksiat. Sampai bila aku hendak hidup begini? Keluargaku membenciku, masyarakat juga membenciku. Mengapa aku tidak cuba menjadi baik seperti abangku? Sekiranya aku terus hidup begini, aku pasti masuk neraka kelak sementara abangku masuk syurga. Tidak, aku tidak boleh terus hidup dalam maksiat!"

Dia terbayang apa yang kelak akan terjadi pada dirinya apabila dia mati. Dengan itu, dia bertekad hendak mengubah kehidupannya. Hatinya berkata, "Aku mesti mengubah hidupku ini. Selepas maghrib nantu, aku hendak pergi ke masjid di mana abangku selalu solat. Aku mahu solat bersama-samanya dan aku mahu bertaubat. Aku mahu kembali ke pangkuan Allah. Semoga Allah mengampunkan dosa-dosaku selama ini."

Pada malam itu, kedua-dua adik beradik itu melaksanakan niat masing-masing. Sesudah mengerjakan solat Maghrib di masjid, Amin pulang ke rumah mengganti baju dan kemudia dia menuju ke rumah pelacuran adiknya. Sementara itu Adi sudah mula meninggalkan rumah itu dan berjalan menuju ke masjid.

Apabila Amin sampai di rumah pelacuran itu, dia mencari-cari adiknya tetapi tidak berjumpa. Amin meneruskan niatnya dan hanyut dengan maksiat di rumah pelacuran itu. Pada waktu yang sama, Adi samapi di masjid. Dia bertekad hendak bertaubat, lalu dia terus mengambil wuduk dan masuk ke dalam masjid. Adi mencari-cari abangnya tetapi ternyata Amin tiada di situ. Orang yang berada di masjid itu juga tidak tahu di mana abangnya. Adi meneruskan niatnya dan mengerjakan solat. Sesudah solat, dia beristighfar sebanyak-banyaknya sambil air matanya bercucuran dengan penuh penyesalan. Tiba-tiba bumi bergoncang dengan hebatnya.

Di sekelilingnya orang menjerit ,"Gempa bumi! Gempa bumi!"

Semua orang panik dan lari bertempiaran keluar dari masjid dan rumah masing-masing bagi menyelamatkan diri. Adi yang larut dalam wirid dan doanya tidak sedar apa yang berlaku di sekelilingnya, malah dia tidak dapat merasakan gempa yang hebat itu. Pada malam itu, banyak bangunan yang runtuh termasuk masjid dan rumah pelacuran milik Adi.

Keesokan paginya, orang ramai sibuk mencari mangsa yang terperangkap dalam runtuhan bangunan. Ada yang masih bernyawa dan ramai yang terkorban. Orang ramai turut menemukan mayat Amin dan seorang pelacur dalam keadaan yang memalukan. Adi turut terkorban dalam runtuhan masjid. Orang ramai menemukan mayatnya dengan kedua-dua belah tangannya memegang Al-Quran di dadanya.

Orang ramai yang mengenali kedua-dua adik beradik itu menitiskan air mata melihatkan keadaan Amin dan Adi tetapi mereka kehairanan mengapa mayat Amin berada di rumah pelacuran sementara mayat Adi pula berada di dalam masjid. Amin yang selama hidupnya adalah seorang ahli ibadah mati dalam keadaan tragik dan memalukan. Sebaliknya, Adi yang selama ini dikenali sebagai ahli maksiat, mati dalam husnul khatimah.

Ibunya menangis tanpa henti apabila menerima berita kematian kedua-dua orang anaknya. Kesedihannya bertambah apabila melihat mayat Amin yang terkorban dalam pelukan seorang pelacur. Barulah dia sedar selama ini dia tidak pernah mendoakan Amin kerana menganggapnya anak yang soleh. Dia terlupa memohon daripada Allah supaya Amin tetap taat dan istiqamah.

Doakan Semua Anak-anakmu

Perisitwa ini memberi pengajaran yang berharga kepada kita. Kematian itu datang menjemput kita pada bila-bila masa sahaja. Hanya Allah yang mengetahuinya. Dengan itu, jangan sekali-kali kita menuruti hawa nafsu. Siapa tahu, sewaktu kita sedang melakukan kejahatan, pada waktu itulah maut datang menjemput kita. Nauzubillah, semoga Allah sentiasa menjaga kita dan memberikan kematian yang baik buat kita semua.

Wahai ibu-ibu, doakanlah kesemua anak-anakmu semoga mereka memperoleh kebaikan di akhirat dengan husnul khatimah. Walaupun seburuk mana kelakuan anakmu ataupun sebaik mana mereka, janganlah lupa untuk mendoakan mereka.

Daripada Abu Hurairah ra, Rasulullah saw bersabda:
" Tiga jenis doa yang mustajab yang tidak diragukan keajaibannya adalah doa orang tua
untuk anaknya, doa orang musafir dan doa orang yang dizalimi."
~riwayat Bukhari dan Muslim~

Sabda Rasulullah saw:
"Doa orang tua untuk anaknya sema dengan doa nabi untuk umatnya."
~hadis laporan ad-Dailami~



(dipetik dari buku "Dahsyatnya Doa Ibu" oleh Syamsuddin Noor)




Friday, July 16, 2010

Orang Mesir Nak Balik Umah Dah~~

Assalamualaikum wbt...

Sebai di mai?sebai di??Alhamdulillah..wah berminggu lama blog ni tak dikemaskini..sem baru hampir bermula lebih kurang seminggu lagi..tapi tanggungjawab sebagai komiti untuk Ramadhan Discovery 2010 memerlukan saya balik awal..takpe saya redha..cuti semester selama sebulan sudah kira cukup bagi saya..pelbagai pengalaman saya dapat masa cuti ni..bermula dengan menjadi fasi untuk anak-anak yatim dari Takbai, kemudian menjadi fasi untuk program Kem Remaja Islam Soleh(KERIS) yang terdiri drp peserta dr umur 7-14 tahun dan seterusnya program P'RINTIS SARA ABIM untuk pelajar Sekolah Agama Rakyat Abim N9 yg terdiri drp pelajar darjah 4-6...bukan senang untuk mengawal adik-adik ni...kalau sebelum ni selalu berprogram dengan adik-adik sekolah menengah..tapi kali ni saya belajar plak cara nak handle adik-adik sekolah rendah yang sangat aktif..walaupun penat tetapi seronok bersama-sama dengan mereka...

Adik2 grup saya..KERIS


Alhamdulillah..baru2 ni dapat mesej daripada Mesir..abang sulung saya yang blajar di sana dah pun habis blajar..Ijazah Takhassus Al-Quran dan Qiraat..dan result dia pun Alhamdulillah..najah dan sofi belaka..mabruk Anas(saya xpanggil abg saya dgn panggilan 'abg'..ko..aku..je..huehehe..ni menunjukkan betapa rapatnye kami..keh3)..kabarnya balik sebelum raya..takpe lah..duk la lama2 sikit..gi talaqqi ye Nas..nnt kongsi2 la ilmu ngn ktorg(baru ingt nk suh dia tlg jadi ustaz utk kelas The Qurra' tp balik lambat plak)...xpe lah nnt nk shopping barang nak bawa balik Msia jgn lupa bgtau..nak kirim gak..haha..

Dulu b4 dia exam., dia ngn kawan2 dia sempat g buat umrah..jeles2..bila lak giliran saya..insyaAllah kalau ada rezeki dan umur yang panjang, kalau diizinkan Allah...mudah2an saya dapat jejakkan kaki kat Mekah...pergi satu family ramai2..mesti syok kan..ameen..

Dah takde ape nak tulis pun...saje je nak update blog ni..keh3..pendek kata rajin2 la blajar dan menuntut ilmu..masa blajar ni la paling best..kita blh buat macam2...nnt dah keje tak seronok dah sbb duk ngadap benda sama je...lain la kalo kita kerja sendiri..ce kalo terikat ngn kerajaan..lagi lah payah..Jadi manfaatkan la masa blaja ni elok2...Hormat guru,jangan kurang ajar ngn orang yang dah bagi ilmu kat kita..ye la budak2 zaman skang ni tak sama dah ngn budak zaman dulu yang hormat guru..dulu mana ada kes budak pukul cikgu, ludah cikgu ke...tapi skang ni..toksah citer la...macam2 jadi..jadi karier sebagai pendidik zaman kini teramatlah mencabar..buat bakal pendidik plak..kena la persiapkan mental dan fizikal sebelum jadi pendidik..blaja la silat ke..sumo ke...taekwondo..kendo..ninja dan mcm2 lagi lah..ehe acah je..mcm citer Gokusen la plak(tp ni lagi hebat..cucu Yakuza..)


Gambar lama..masa mula2 kat Mesir dulu..



Depan masjid Nabawi..masa ziarah sahabat2 dia kat Madinah..


ps:sape nk isi borang..bleh la..ada 4 kosong..hahaha(sekadar gurauan semata-mata..jgn marah Nas)

Monday, June 14, 2010

Chan Rak Nong Tukkon~~

Assalamualaikum wbt..

Lama dah blog ni dibiarkan tak di'update'...kesian blog ni..apalah tuan dia ni..pemalas betul..baik tak yah ada blog...apa-apa pun saya nak berkongsi sedikit pengalaman bersama anak-anak yatim daripada Takbai,Thailand..mungkin takkan banyak bercerita..biar gambar je yang bercerita..Sampai rumah dari UTP pada 5 Jun dan keesokannya, awal2 pagi dah kena keluar rumah ke Klang untuk bersama-sama dengan adik2 ni selama 5 hari..dari 6 Jun hingga 10 Jun..Perjalanan memakan masa lebih kurang 3 jam dari Seremban ke Klang dengan menaiki komuter bersama kakak saya, Kak Ct. Kalau nak perkongsian lanjut mengenai program ni boleh lah ke blog Kak Ct. Panjang lebar dah dia ceritakan..Jom layan gambar..Zasssss..

Galeri AYATA


Belakang dari kiri: Sdr Rijal(fasi),Burhan,Fitdao,Bais,Sulaiman,Sdr Khairul(fasi),Adha,Sdr Anuar(fasi)
Tengah dari kiri:wakil ABIM,Sukonthi,Lukman,Cek Wan(wakil GPM),Ustz Zulkiflee,Wan Ares,Cikgu Nawawi(dr Thailand)
Depan dari kiri:Abdunloh,Hafizun,Rustan,Sompong

Dari kiri: Jalilah,Pattama,Huda Nabila,Shaadah,Tasneem,Sapinah,Ku Lasira, Ku Sawati

Sesi P&P Bahasa Inggeris

Sesi LDK bersama adik-adik

Sesi mengisi perut yang kosong: Adik-adik dijamu dengan nasi Ambang

Kelihatan Burhan sedang khusyuk menyiapkan tugasan dalam kumpulan

Dah buat mestilah kena bentang..adik-adik kelihatan 'shy shy cat' nak bentang di hadapan..

Hasil kerja salah satu kumpulan..adik2 ni pandai melukis dan tulisan dorang pun cantik..

Bergambar di hadapan masjid At-Taqwa

Adik-adik menjamu selera selepas solat Isyak di masjid At-Taqwa

Penyampaian cenderamata kepada YB Dr Abdul Rani

Program di masjid Meru:Pengisian selepas solat Maghrib

Macam biasa adik2 akan dijamu selepas solat Isyak

Penyampaian cenderamata kepada wakil masjid Meru

Adik-adik lelaki bergambar kenangan di Masjid Meru

Sesi memasak..adik-adik diajar cara-cara membuat sandwich

Lepas dah ajar, mestilah kena buat sendiri..untuk mendapatkan bahan-bahan..adik-adik kena mendapatkannya dengan bertutur dalam Bahasa Inggeris..menarik!

Proses membuat sandwich!

Dah siap boleh makan!Ngap!sebelum ngap baca Bismillah dulu..

"Takde sape nak buatkan sandwich untuk aku ke?"

Lepas dah diajar cara-cara membuat sandwich..adik-adik kena buat di atas kertas mahjung dan bentang di hadapan..cantik dan kemas presentation adik-adik ni..

Kelihatan Sompong melakukan final touch kat hasil kerjanya..Sompong ni memang suka melukis..

Terasa cepat masa berlalu..5 hari terasa singkat..sampai dah ke penutup..Adha selaku penghulu dan wakil kepada para peserta memberi sepatah dua kata...

Wakil daripada Global Peace Malaysia(GPM), Cek Wan

Perasmian Penutupan Kursus Bahasa Inggeris Komunikasi Anak-anak Yatim, Takbai, Thailand oleh Saudara Raimi abd Rahim, Setiausaha Agung ABIM


Pengalaman selama 5 hari bersama-sama dengan adik-adik ni banyak mengajar saya erti bersyukur dengan apa yang kita ada..Sesungguhnya kita beruntung masih dikurniakan ibu bapa dan hidup dalam suasana yang aman damai di Malaysia tidak seperti di Thailand..Kebanyakan adik-adik ini tidak mempunyai bapa dan dari keluarga yang miskin..Melihat semangat adik-adik ni menuntut ilmu menambahkan kekuatan saya untuk terus menimba ilmu dan seterusnya berkongsi dan menyumbang kepada orang lain...Adik-adik ini dilihat mempunyai potensi yang besar untuk berjaya...cuma mereka perlu diberikan ruang dan peluang..dan kitalah yang seharusnya membantu mereka....Kalau bukan kita sebagai saudara mereka yang akan membantu mereka, siapa lagi? Tahniah dan syabas kepada GPM atas usaha mereka membantu saudara Islam kita di Thailand yang hidup dalam kesusahan..inshaAllah jika diberi ruang dan peluang akan ke sana pula....

Lupa plak nak bagitau maksud Chan Rak Nong Tukkon...mesti korang tertanya-tanya..haha..maksud dia.."Akak sayang adik-adik semua"...Adik2 ni tak pandai berbahasa Melayu standard tapi kena kecek Kelate dgn mereka..Mula2 memang payah nak berkomunikasi dengan mereka sebab tak pandai sangat nak kecek Kelate..tapi Alhamdulillah dapat belajar sikit2..Sempat juga belajar beberapa perkataan dalam Bahasa Siam..Antaranya..

Chan Rak Cher - I Love You
Ce Kan Mai - Till We Meet Again
Kop Kun Kah - Thank You (for female)
Kop Kun Kap - Thank You (for male)
Suway - Beautiful
Shan Mai Khau Jai - I Don't Understand
Sebai Di Mai? - How Are You?
Di Mak - Good


...Bertemu dan berpisah kita kerana Allah..moga kita kan bertemu lagi adik-adik...


Moga mendapat manfaat daripada perkongsian yang tak seberapa ni~~~