Wednesday, November 18, 2009

Dakwah Seorang Pensyarah

Assalamualaikum wbt…

Suatu petang, lebih kurang jam 3 petang, 3 orang sahabat (Along, Angah, Acu) sedang khusyuk mengulangkaji subjek ‘Statics’ di IRC (atau nama manjanya perpustakaan). Acu khusyuk je belajar manakala Along ngan Angah sibuk duk bincang soalan berkenaan bab ‘Internal Forces’..


Along: Angah, tolong ajar chapter 7 ni haa..tak baper nak paham la..


Angah pun ajar la Along dengan penuh semangat..dah abis ajar tuh..


Along: Haa ce (cuba) Angah buat soalan ni guna method section..orang tak paham ca ne nk gune method setion..


Angah: Along cuba la buat skali..


Along: Ala angah buat la nk tgk ca ne..


Tengah2 buat tu..angah stuck tengah jalan…konpius..dah tek reti nk selesaikn..


Angah: Mcm mane ea nk buat nih..tetibe lak tak dapat..


Along: tak pe la nnt minta achik ajar..


Angah: Achik pun tak tau buat la…hari tu dia tanya budak laki..budak laki cakap chapter ni senang je..


Along: Tak pueh hati..cane budak laki kata senang ni..ni mesti ktorg tak paham konsep ni..rugi la kalo tak paham..jom la jumpe Dr. Fuad..


Along dan Angah pun pergi la jumpe Dr. Fuad kat blok 18..Acu pun ikut same nk nyibuk…haha

........................

Kat bilik Dr.Fuad..


Angah: Sir, we want to ask a problem..


Dr. Fuad: What problem? (sambil senyum menampakkan beberapa btang gigi..tak sempat nk kira baper batang nmpk..haha)


Angah: Chapter 7..this question..


Dr. Fuad pun suruh la 3 org sahabat tu buat soalan tu dpn dia…sambil beliau menerangkn mana yg mereka tak paham…


Selesai je..agak2 sumer dah paham…angah tanya lagi..


Angah: Sir ada lagi satu soalan…chapter 6…method of joint..mcm mana nak tau mana direction dia..bla..bla..bla…


Dr.Fuad:………….beliau diam seketika..owh..chapter 6 tak masuk..


Along,Angah,Acu: Betul ke sir?Moment of Inertia sume tu masuk tak?(Selamber je tanya pe yg masuk..)


Dr.Fuad: Yang tu tak masuk…water pressure masuk…bla bla..bla..(sir ngn selambe je bgtau apa yg masuk dan tak masuk)


Alhamdulillah sir baik hati bgtau..kalo tak jumpe sir..mesti tak tau..huehehe…


Lepas tu Dr.Fuad tanya kat Angah…”kampung kamu di mana?”….”Kat Pahang.”.Kamu?..Acu pun jawab:”Kat Kedah”..Dan along..”Kat Negeri Sembilan..”..owhh(Dr. Fuad angguk2..)


Along: Dr dari Indonesia, di mana?


Dr.Fuad: Saya di Medan..


Along: Baper lama dah Dr di Malaysia..


Dr.Fuad: Hampir 6 tahun..


Perbualan 3 orang sahabat dengan Dr. Fuad jd makin rancak..


Dr. Fuad: Kamu habis exam bile?


Angah: Jumaat ni ..Statics last paper…


Dr.Fuad: Lepas tu kamu langsung balik?


“Kami balik hari Sabtu..”


Dr.Fuad: InsyaAllah saya doakan kamu..ermm kamu baca doa ape nk belajar..sebelum jawab exam?


Acu: Doa ni la..Allahumma…(doa penerang hati…sampai habis)..


Dr.Fuad: Kamu tau ke makna dia?apa makna dia?..


3 orang sahabat tu sama2 pandang…alamak..aisey pe la makna pun tak tau..dorang pun bgtau makna perkataan mana yg dorang tau..


Dr.Fuad:Mcm mana kita nak doa tapi kita tak tau makna?kita kene tau makna supaya nnt kita akan doa bersungguh2..kita tau ape yg kita minta…(Dr.Fuad pun terjemahkn la makna doa tadi tu..)


Dr.Fuad menambah lagi..


“Selalu kalau kita tanya pelajar di sini, mengapa belajar sampai ke university?untuk ape?Mereka jawab ape?”


Acu: Nak dapat keje..gaji besar..


Dr.Fuad:Tu la dia..pelajar yang berfikiran sempit akan jawab mcm tu..Mengapa kita menuntut ilmu?


Semua senyap je..


Dr.Fuad:4 sebab kita menuntut ilmu..Pertama supaya kita mengenal Allah..semakin tinggi ilmu kita, semakin kita mengenal Allah..Kedua, supaya dapat memahami Al-Quran dan Hadith..atau sekurang2nya kita faham penjelasan yang disampaikan oleh ulama’..Ketiga, supaya kita dapat mengamalkan ilmu tersebut untuk diri sendiri dan memberi manfaat kepada orang lain..Dan yang keempat..untuk menyebarkan Islam atau dakwah..


Semua angguk2 kepala..mengiyakan apa yang Dr.Fuad kata…


Dr.Fuad: Oke..selesai dah ceramah untuk hari ni…moga dapat manfaatnya…saya doakan yang terbaik untuk kalian..


“InsyaAllah…terima kasih Dr..Assalamualaikum…


...........................

Ketiga2 orang sahabat tu keluar dengan perasaan yang cukup gembira…hari tu bukan je dorang dapat penyelesaian untuk masalah dorang…tapi dapat dengar sedikit pengisian agama daripada seorang pensyarah Fizik..jarang2 sekali ada pensyarah yang begini..


Ps: sebenarnya banyak lagi yang dibualkan dengan Dr.Fuad..dalam sejam tazkirah beliau…Cuma tak larat nk tulis panjang2..huhu…cerita ni sekadar ingin berkongsi dengan pembaca..moga dapat manfaatnya..kalau tak sikit, banyak pun jadilah..haha..kesimpulannya..tidak kira..apa jua pekerjaan atau bidang yang kita ceburi kelak..Islam tetap no.1..dakwah tetap tidak diabaikan..jikalau kalian menjadi seorang doctor..jadilah seorang doctor yang beriman…jikalau kalian seorang jurutera..jadilah seorang jurutera yang bertaqwa..jikalau kalian seorang Perdana Menteri..jadilah Perdana Menteri yang mengamalkan pemerintahan Islam….di mana bumi dipijak..di situ Islam dijunjung….wallahualam..

.....................................


Angah yang khusyuk belajar

Rajinnyer..haha..padahal blaja last minit..















4 comments:

wanie comel said...

gambar acu mane?????? hehehee

NUR ZATIL ILHAM said...

ad la..kat dlm laptop..hahaha

Muhammad Syafiq said...

korang dapt A r statics... huhuhu.. tahniah2..

malaysia baru said...

Bila tidak ada STUDENTS maka akan berakhirlah karier pensyarah...

Malaysia merindukan setiap pensyarah bukan hanya mengajar subjek akademik tertentu yg di kuasainya tapi juga mendidik pelajar supaya menjadi manusia yg solih dan muslih...

Wahai pensyarah lapangkan sikit masa untuk mendidik kami contohnya memberitahu pelajar ipt supaya menjauhi zina...

Anda Bijak Jauhi Zina.

Selamat berdakwah di alam cyber.