Wednesday, November 25, 2009

Jalan-jalan Kat Melaka

Lama bebenor rasenye sey tak update blog...kemalasan yang melanda diri tak dapek sey bendung...Alhamdulillah lega rasenyer dah abis final exam pd tanggal 20 November yang lalu...untuk final...hanya ada tiga kertas je..lagi dua subjek takde final..markah ambil dari coursework iaitu subjek "Intro to Oil & Gas Industry" dan "Engineering Drawing"...untuk kertas pertama,"Academic Writing"-agak susah..tak mampu nk habiskn dalam masa yg ditetapkan.Lepas tu, "Differential Equations"-yang ni pun susah gak..ada 2-3 soalan saya tak dapat habiskn sebab tak tau..waaa..dan kertas terakhir,"Statics"-tak senang dan tak susah..yg bestnya Dr.Fuad tolong saya jawab...kui3..syukran Dr....apa2pun saya dah cuba yang terbaik..selebihnya terserah kepada Allah SWT...apa jua result yang menanti...saya redha...insyaAllah..k la tak mo citer exam dah..dah abis pun...



Nak dijadikan cenghite..22hb Nov yg lalu, abah ada Persidangan Pentadbir Tanah seluruh negeri..pada kali ni, persidangan ni diadakan di Melaka...selalunya saya tak terlepas ikut abah pegi Persidangan ni tiap tahun..haha..kalo sebelum ni..kat JB,Kuantan dsbg...kali ni kat Melaka pulak..saya ikut selaku PA abah..haha merepek je mane ade...abah pergi bersidang saya pegi jalan2 la kat Melaka...4 lagi orang adik saya turut ikut pg Melaka..ada bas disediakan utk pergi lawatan...selalunya memang disediakan bas utk lawatan...konsepnye..bapak2 pegi bersidang...mak2 ngan anak2 pegi jalan2...huhu...tapi kami adik badik je..mak tak ikut sbb Adam kat umah tak sihat...cian Adam...sowi Adam akk pegi tak bawa Adam..hehe....makanya saya ler yang paling tua...kena jaga adik2 nnt..



Hari pertama 22hb, malam tu 4 buah bas bergerak pegi ke Melaka River Cruise...perghh bunyi cam gempak je kan....kat kepala dah terbayang naik kapal cruise..wahaha...sampai2 aje..bot bese aje rupenye..haha...tapi best la jugak.....tak syok nyer kena jaga Dzakwan ngan Aiman...asyik buat hal je...adeh...lepas tu..dorang bawa g Jonker Street....yang ni la tak boleh tahan....tempat yang tak syok dia bawak kami pegi...Jonker Street ni mcm Jalan Chow Kit kot kat KL...tapi tak la meriah mana...boleh kata sumer peniaga dia orang China...jd banyaklah kedai2 cina...ngan ada arak nyer....takut2 gak la kat kedai ada jual "pork"..so saya dah bg amaran siap2 kat adik jangan sentuh pa pe...kang tak pasal2 kena samak plak..


Esoknya pulak, jalan2 kat Bandaraya Melaka...mula2 pegi ke tempat Perindustrian Makanan Ringan...dapat makan dodol free..haha..mcm2 rasa ada...kopi,strawberi,mangga,pandan..dlln..kat sini kejap je..singgah tak lame..next destination pegi ke Muzium Samudera...tak da pa pe sangat...tengok2 kapal...Melaka kan terkenal dengan sejarah Kesultanan Melayu Melaka....jadi bahan2 yang dipamerkan semestinya berkenaan Kesultanan Melayu Melaka dan yang sewaktu dengannya...lepas tu ada sesi bergambar ramai2...hoho dah serupa artis la plak...


Seterusnya kami g naik Menara Taming Sari...best gak...tapi kejap je kat atas tu...lepas tu plakpegi shopping kat Dataran Pahlawan...bukan g shopping pun..duit tak de nk shopping...kami window shopping je...ye la mak tak de nk minta duit...huehehe...Dah seghupa mcm buat karangan la plak.."Bercuti di Melaka"...ni kalo cikgu semak mesti fail...banyak sgt kesalahan tatabahasa....apa2pun keseluruhan lawatan ni besa2 je..tak de pe yang best pun...haha...


Buat kak Yusliza(dr PTG Melaka) yang menjaga kami masa lawatan, terima kasih byk2...mesti akak kesian kat kami kan...ye la mak kami tak ikut..depa yang lain sumer ada mak jaga...hehe...


Buat sahabat yang lain..manfaatkan lah cuti sem ni sebaiknyer...tak kisah lah pergi melancong ke..berprogram ke...janji cuti kalian terisi dengan aktiviti bermanfaat....berblog pun boleh gak..hehe...


ps: lepas ni kalau ada rezeki nk pergi 'bercuti' kat UIA Kuantan plak...melawat sahabat2 di sana..hehe...kebetulan cuti korang kejap je kan...awal bulan 12 dah naik sem...saya bulan januari baru bukak sem baru....tunggu kedatangan teman ea...haha



Galeri Melaka


Sebelum naik river cruise..
Aiman,Uwais,Dzakwan n Nabilah



Ada citer disebalik ke'jam'an ni..
bas ni melintang kat tgh2 jalan ni..sebab pe?malas nk citer..haha


Wais sebelum nk pergi 'belayar'..haha



Kat dalam menara Taming Sari..tapi Aiman sebut 'Timang Sari"..haha


Kelihatan Dataran Pahlawan dari atas Menara Taming Sari..

5 comments:

caliph said...

uik tak cte pun kita sume g dinner, skang jugak edit...haha

light said...

haha malas la nk citer..
dinner tak best...haha

~MySaRaH~ said...

wah..bestnye..ana dh rasa naik menara taming sari..subhanaAllah mmg lawa pemandanagan kt atas..leh tgk satu melaka..hehe

AzRy SyaFiQah said...

slamat bercuti zatil! hoho

Anonymous said...

Your blog keeps getting better and better! Your older articles are not as good as newer ones you have a lot more creativity and originality now keep it up!